TUNING

CHIP TUNING

Motori, benzinski i dizelski, današnjih modernih automobila nadzirani su putem tzv. ECU-a ( Engine Control Unit ). Negdje to zovu kompjuter, centralina itd… Softver koji kontrolira rad motora smješten je u memoriju (EEPROM -Electricaly Erasable Programmable Read-Only Memory) tj. popularnog naziva ”chip”. Otuda i naziv CHIP TUNING, jer se nekada davno promjenom chipa mijenjao softver koji procesor čita da bi upravljao radom motora.

Kroz povijest i razne generacije ECU-a razlikujemo i razne vrste memorije, pa tako imamo OTP eeprome (jednokratne), a kasnije i flash memorije (višekratne) koje se mogu reprogramirati putem OBD2 konektora, tj. preko kabela. Pojavom ECU-a te generacije nestala je i potreba za otvaranjem istih i fizičkom promjenom memorije čime se smanjuje potencijalna opasnost od kvara tj. oštećenja uslijed lemljenja. Danas gotovo svi moderni automobili koriste ECU-e koje je moguće reprogramirati putem kabela, a najčešće su to vozila EU proizvodnje. Japanska vozila se mogu takodjer reprogramirati putem kabela, ali ne sva.

No, mi smo jedini u HR i široj regiji koji imamo rješenja za Japanska vozila, tj. za remapiranje istih. Promjena softvera tj. CHIP TUNING je najčešći i najefikasniji oblik tuninga u smislu povećanja snage i okretnog momenta, poglavito kod turbo dizelskih i turbo benzinskih motora. Za najmanje uloženog novca dobiva se najveći, najbolji i najsigurniji efekt.

ŠTO MI USTVARI RADIMO?

ECU direktno kontrolira ubrizgavanje goriva, paljenje, pritisak turbo punjača itd, te veliki broj raznih senzora koji šalju informacije o radu motora u točno odredjenom trenutku. Sve te informacije ECU procesira te na temelju unaprijed zadanih parametara odredjuje najefikasniji rad motora.Chip tuning djelomično ili u potpunosti optimizira tvorničku mapu ECU-a (softver). Nova mapa mijenja parametre rada motora u vidu bolje iskoristivosti goriva i zraka koji čine smjesu, čime postižemo veću snagu motora. Ove promjene odnose se u osnovi na ubrizgavanje goriva, paljenje i pritisak turbo punjača. Kao rezultat, motori sa turbo punjačima postizati će veću snagu, za 20 do 40 %, kao i istovjetni porast okretnog momenta.

Kod motora bez turbo punjača, tzv. atmosferskih (N/A – naturally aspirated), snaga i okretni moment mogu porasti za 8 do 10%. Promjene se između ostalog odnose i na druge mape, osim spomenutog paljenja i ubrizgavanja goriva, i na razne limitere, odziv pedale gasa, EGR i dodatne razne mape potrebne za pravilnu modifikaciju. Sve to omogućuje da motor razvija veću snagu i okretni moment te da manjom ukupnom angažiranom snagom vuče istu težinu automobila te u normalnim uvjetima vožnje troši manje goriva. Ubrzanje, međuubrzanje i krajnja brzina se poboljšavaju.

Naš osnovni prioritet su prvenstveno zadržavanje 100%-tne sigurnosti rada motora, poboljšanja performansi i zadovoljstva korisnika. Preko 12.000 tuniranih automobila u posljednjih 20 godina jamstvo su naše kvalitete i Vašeg povjerenja.

ŠTO TREBATE ZNATI

Preko 12.000 tuniranih automobila u posljednjih 20 godina.

TUNING – eng. podešavanje, vrlo čest termin kod prerade automobila, najčešće u sportskom smislu. Tuning automobila u smislu poboljšavanja performansi na tržištu je prisutan već preko pola stoljeća, a korijene vuće iz USA. U posljednjih 20-tak godina prisutna je velika ekspanzija ove grane auto industrije i kod nas.

U velikoj ponudi tuning opreme, moramo razlikovati tzv. estetski tuning i performance tuning. Ovaj potonji je fokus našeg djelovanja, i mi se bavimo time. Naš osnovni cilj je poboljšati performanse Vašeg automobila optimizacijom softvera koji kontrolira rad motora.